Što je hosting i koji hosting paket odabrati?

Kada se odlučite stvoriti svoju web stranicu, postoji nekoliko ključnih elemenata na koje trebate obratiti pažnju kako biste osigurali njezinu prisutnost na internetu. Jedan od najvažnijih čimbenika je odabir odgovarajuće hosting usluge.

Sadržaj

Što je hosting?

Hosting je usluga koja omogućuje postavljanje vaše web stranice na internet. Hosting pružatelji posjeduju velike poslužitelje koji su stalno povezani s internetom. Kada prenesete svoju web stranicu na hosting poslužitelj, omogućava se njezina dostupnost svim korisnicima interneta. Hosting pruža tehničku infrastrukturu koja podržava vašu web stranicu, uključujući prostor na disku, brzinu pristupa, sigurnost i stabilnost.

Koja je razlika između domene i hostinga?

Domena je adresa koju korisnici upisuju u preglednik kako bi pristupili vašoj web stranici (na primjer, www.vasadomena.com). Domena je jedinstvena i morate je registrirati. S druge strane, hosting je fizički prostor gdje se pohranjuju svi vaši web podaci i web sadržaj kao što su datoteke, slike, baza podataka i drugi elementi vaše web stranice. Hosting pružatelji omogućuju pristup vašoj web stranici putem domene koju ste registrirali.

Više o odabiru i registraciji domene pročitajte ovdje – Što je domena, zašto je potrebna i kako odabrati naziv domene?

Kako su domena i hosting povezani?

Hosting i domena međusobno su povezani, ali su zasebne usluge. Nakon što registrirate domenu, morate odabrati hosting paket kako biste svoju web stranicu postavili na internet. Kada postavite DNS (Domain Name System) zapise, vežete domenu s vašim hosting računom. To omogućava posjetiteljima da upišu vašu domenu i pristupe vašoj web stranici koja se nalazi na hosting poslužitelju.

Kako odabrati hosting?

Odabir pravog hosting paketa ključan je za uspješno vođenje web stranice. Evo nekoliko faktora koje biste trebali uzeti u obzir prilikom odabira hostinga:

  1. Vrsta hostinga: Postoji nekoliko vrsta hostinga, uključujući zajednički hosting, VPS hosting (Virtual Private Server) i cloud hosting. Zajednički hosting je najpovoljnija opcija koja dijeli resurse s drugim korisnicima. VPS hosting vam pruža veći stupanj privatnosti i kontrolu nad vašim resursima, dok cloud hosting pruža potpunu kontrolu nad cijelim poslužiteljem.
  2. Performanse: Provjerite kakvu vrstu usluga, opreme i tehnologije koristi hosting pružatelj. Brzina pristupa web stranici i brzo učitavanje stranica ključni su za korisničko iskustvo.
  3. Prostorni kapacitet: Provjerite koliko prostora na disku pruža hosting paket. To će ovisiti o veličini vaše web stranice i broju očekivanih posjeta. Također, razmislite o budućem rastu vaše web stranice i je li hosting paket skalabilan.
  4. Pouzdanost i dostupnost: Hosting pružatelj trebao bi pružiti visoku dostupnost i minimalno vrijeme nedostupnosti. Provjerite njihovu pouzdanost kroz ocjene korisnika i provjerite ima li opciju sigurnosnih kopija vaše web stranice.
  5. Korisnička podrška: Važno je imati pristup brzoj i pouzdanoj korisničkoj podršci koja može riješiti bilo kakve tehničke probleme ili nedoumice koje imate. Provjerite dostupnost podrške i njihov način komunikacije.

Zašto je bitno odabrati kvalitetan hosting?

  1. Performanse: Brzo učitavanje stranica i stabilnost ključni su za korisničko iskustvo. Posjetitelji imaju malo strpljenja za spore web stranice i često će odustati ako se stranica ne učita u roku od nekoliko sekundi.
  2. SEO i rangiranje: Kvalitetan hosting može pozitivno utjecati na SEO (optimizacija za pretraživače) vaše web stranice. Brza i dostupna web stranica može poboljšati vaše rangiranje na tražilicama poput Googlea.
  3. Sigurnost: Hosting pružatelj koji nudi dobru sigurnost i zaštitu od hakera i zlonamjernih napada bitan je za zaštitu vaše web stranice i podataka posjetitelja.

Postoje još mnogo razloga o kojima utječe odabir hosting usluge. Kontaktirajte nas kako bismo Vam olakšali proces kupnje!

Preporuka

Ukoliko kupite hosting preko naše poveznice dobivate 80% popusta za prvu godinu plaćanja.

Tražite idealnu web stranicu za svoje poslovanje?

Kontaktirajte nas!

Kontaktirajte nas i saznajte više o našim uslugama i cijenama. Naš tim stručnjaka spreman je pružiti vam personalizirano rješenje koje odgovara vašim poslovnim potrebama.