Izrada web stranice u WordPressu

Wordpress je s razlogom najpopularnija platforma za upravljanje sadržajem (CMS). Bez obzira jeste li poduzetnik, umjetnik, bloger ili samo netko tko želi svoju web stranicu ili web trgovinu, WordPress pruža sredstva za ostvarivanje svih ciljeva web stranice.
Sadržaj

Što je WordPress?

WordPress je platforma, odnosno CMS sustav (Content Managment System) koji omogućava stvaranje web stranice. Čak 43% stranica u cijelom svijetu napravljeno je u WordPress-u.

CMS sustavi omogućuju vlasnicima dodavanje, uređivanje i upravljanje sadržajem na web stranici bez potrebe za poznavanjem kodiranja.

To znači da možete objavljivati članke, dodavati slike, mijenjati tekst ili čak stvarati nove stranice, a da pritom ne morate biti stručnjak za programiranje.

Prednosti WordPressa

Navesti ćemo par prednosti WordPressa zbog kojeg ga biraju korisnici diljem svijeta:

1. Jednostavno korištenje

Jedna od glavnih prednosti WordPressa je njegova iznimna jednostavnost uporabe. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni korisnik, intuitivno korisničko sučelje omogućuje vam da brzo naučite kako upravljati svojom web stranicom. Također, uz znanje programera koji stvara web stranicu, korisničko sučelje može biti u potpunosti prilagođeno vama i vašim željama.

2. Teme

Širok spektar besplatnih i premium tema dostupnih za WordPress omogućuje vam da prilagodite izgled svoje web stranice.

Teme mogu biti i prilagođene, programirajući ih iz nule ili se mogu graditi sa raznim dodacima za izradu web stranica, Page Builderima, kako bi imali prilagođenu web stranicu vašim potrebama i željama.

Kod odabira tema ili page buildera bitno je obratiti pozornost na mogućnost optimizacije i brzinu web stranica stoga preporučamo da pažljivo odaberete tim ili tvrtku kojoj ćete prepustiti izradu web stranice.

3. Dodaci za WordPress

WordPress nudi dodatke (pluginove) koji omogućuju proširenje funkcionalnosti vaše web stranice bez potrebe za dubokim poznavanjem programiranja. Bez obzira želite li dodati galeriju slika, kontakt formu ili mogućnost da imate online trgovinu ili online plaćanje, WordPress ima dodatak za sve potrebno.

Kod dodataka je vrlo bitno kao i kod tema da se obrati pozornost na kompatibilnost, sigurnost i optimizaciju dodataka koji se postavljaju na web stranicu.

Najčešće nekompatibilnost dodatka ili previše dodataka na WordPress web stranici uzrokuje spor rad web stranice ili čak i rušenje, odnosno nedostupnost web stranice.

4. SEO optimizacija

WordPress je strukturiran tako da sadrži strukturu koja će zadovoljiti osnovne potrebe SEO-a. Njegova jednostavnost i mogućnost velikog odabira dodataka pomaže vam da brže i lakše optimizirate svoju web stranicu za bolje rangiranje na tražilicama, povećavajući time vidljivost vašeg sadržaja na internetu.

5. Sigurnost

WordPress je aktivan projekt s velikom zajednicom razvojnih programera. To znači da ima redovita ažuriranja sustava koji poboljšavaju sigurnost i performanse. Dodatno, postoji niz sigurnosnih dodataka koji vam pomažu održati vašu web stranicu sigurnom.

6. Podrška i zajednica

S obzirom na popularnost WordPressa, možete pronaći obilje informacija, vodiča i podrške putem online zajednica. Bez obzira na pitanje ili izazov, vjerojatno postoji netko tko je već prošao kroz to i spreman vam je pomoći.

Proces izrade web stranica u WordPressu

1. Registracija Domene

Prije svega, trebate odabrati i registrirati domenu. Domena je adresa vaše web stranice na internetu (npr., www.vašbrend.com). Registracija domene koja je jedinstvena, kraća i lako pamtljiva ključan je korak.

2. Odabir Web Hostinga

Nakon registracije domene, odaberite web hosting pružatelja koji će smjestiti vašu web stranicu i učiniti ju dostupnom na internetu. Postoje različite vrste hostinga, a odabir ovisi o potrebama vašeg projekta.

3. Instalacija WordPressa

Većina hosting pružatelja nudi jednostavne alate za instalaciju WordPressa. Ovisno o pružatelju, instalacija može biti automatizirana, u nekoliko klikova, dok kod nekih hosting pružatelja WordPress instalacija mora biti izvršena ručno uz nešto znanja programiranja.

4. Odabir načina izrade web stranice

Nakon instalacije, vrijeme je da odaberete na koji način ćete graditi web stranicu. Možete ju graditi iz nule programiranjem, dodati besplatnu temu, zakupiti premium temu ili ju graditi s velikim izborom raznih graditelja web stranica – page buildera.

5. Prilagodba pomoću dodataka

Pluginovi su dodaci koji proširuju funkcionalnosti vaše web stranice. Od SEO alata do sigurnosnih rješenja, važno je odabrati sigurne i pouzdane pluginove prema potrebama vašeg projekta.

5. Dodavanje sadržaja

WordPress olakšava dodavanje sadržaja na web stranicu. Kroz jednostavan CMS (Content Management System), možete stvarati stranice, objave i dodavati multimedijske sadržaje bez potrebe za programiranjem.

Napomena: sve navedeno do dodavanja sadržaja preporučamo da odradi iskusna tvrtka kako bi bili sigurni u ispravnost, kompatibilnost i sigurnost same web stranice.

6. Optimizacija za tražilice (SEO)

Uz pomoć dostupnih alata i pluginova optimizirajte svoju web stranicu za tražilice kako biste poboljšali njezino rangiranje i vidljivost na internetu.

7. Testiranje

Provjerite kako vaša web stranica izgleda na različitim uređajima kako biste osigurali responzivnost zbog korisničkog iskustva i SEO-a. Testirajte i sve ostale funkcionalnosti kao što su poveznice, kontakt forme, narudžbe i slično.

8. Objava na internet

Kada ste zadovoljni izgledom i funkcionalnostima, vrijeme je da objavite svoju web stranicu na internet i priložite ju na Google Search Console kako bi tražilica kao što je Google vidio i prikazao web stranicu.

9. Održavanje i ažuriranje

Održavanje web stranice uključuje redovita ažuriranja dodataka i tema, praćenje sigurnosnih aspekata i poboljšanja prema potrebama vašeg projekta.

Napomene i upozorenja

Važnost iskusnih web razvojnih timova: Kada se upuštate u značajan projekt, poput razvoja velike web stranice, ključno je prepoznati važnost zapošljavanja iskusnih web razvojnih tvrtki. Njihovo iskustvo osigurava da se vaš projekt tretira s preciznošću, od složenog kodiranja do integracije naprednih značajki te samih funkcionalnosti i sigurnosti web stranice.

Proaktivno planiranje za velike projekte: Za veće web stranice ključno je planiranje. Iskusne web razvojne tvrtke donose proaktivnost na stol, prepoznajući potencijalne izazove u ranoj fazi i osmišljavajući strategijska rješenja za jednostavniji, brži i kvalitetniji razvojni proces.

Prilagođavanje web stranice: Veliki projekti često zahtijevaju web stranice koje se mogu prilagoditi kako bi bile bolje i optimirizanije za rast i povećani promet. Profesionalni timovi za izradu web stranica razumiju važnost izgradnje skalabilne arhitekture web stranice od početka, osiguravajući da vaš web može neprekidno raditi i rasti bez poteškoća i propusta.

Prilagođen dizajn: Važno je osigurati da vaša web stranica bude dostupna na različitim uređajima. Izvan same responzivnosti za uređaje vrlo je bitno imati jedinstven dizajn koji ne možete pronaći na nekoj od već postojećih web stranica na internetu.

Sigurnosne mjere: Sigurnost je ključna, pogotovo kada se obrađuju podaci kupaca ili osjetljive informacije. Profesionalni web timovi implementiraju snažne sigurnosne mjere, štiteći vašu web stranicu od potencijalnih prijetnji i osiguravajući zaštitu korisničkih podataka.

Zaključak

Izrada web stranica u WordPressu pruža priliku za svakoga tko želi jednostavno upravljati svojom web stranicom. Sa svojom jednostavnošću korištenja, mnoštvom tema i dodataka te podrškom zajednice, WordPress olakšava proces stvaranja i upravljanja web stranicom.

Važno je naglasiti prednosti poput jednostavnosti, prilagodljivosti, SEO optimizacije te velike sigurnosti koju pruža.

Kako biste postigli najbolje rezultate, posebice u većim projektima, ključno je angažirati iskusne web razvojne timove. Njihova stručnost i proaktivnost ključni su za uspješno planiranje, prilagodbu, i održavanje web stranice na visokoj razini.

Uz WordPress i pravilno i stručno postavljanje, vaša web stranica ne samo da će izgledati dobro i funkcionirati besprijekorno, već će i privlačiti posjetitelje te potencijalno povećati vaš uspjeh na internetu. Uz pravilno vođenje i podršku, WordPress i je zaista najbolji CMS sustav ovih vremena.

Otkrijte moć uspjeha na internetu uz Websis

Kontaktirajte nas kako bi saznali sve što vas zanima o našim uslugama i procesu rada.

Kontaktirajte nas