Optimizacija slika za web stranicu: Vodič za bolje performanse

Sadržaj

Jedan od ključnih elemenata koji utječu na performanse web stranice, a koji često ostaje neprimijećen, jest optimizacija slika.

Optimizirane slike ne samo da doprinose brzini učitavanja stranica, već imaju značajan utjecaj na rangiranje na tražilicama, mobilnu responzivnost te cjelokupno korisničko iskustvo.

Kroz naš vodič, saznati ćete zašto je optimizacija slika ključna za svaku web stranicu te kako sami možete optimizirati slike kako biste postigli maksimalne performanse.

Što je optimizacija slika

Optimizacija slika obuhvaća niz tehnika i pristupa s ciljem poboljšanja performansi slika na web stranici. Osim što doprinosi bržem učitavanju stranica, optimizacija slika igra ključnu ulogu u SEO-u, čime se potiče bolje rangiranje na tražilicama poput Googlea.

U optimizaciju slika za web stranicu spadaju slijedeći elementi:

 • Optimizacija veličine – kompresiranje: Postupak smanjivanja veličine datoteke
 • Optimizacija dimenzija: Postavljanje optimalnih dimenzija slika sprječava nepotrebno skaliranje i poboljšava izgled na web stranici i na tražilicama
 • Odabir formata slike: Odabir pravilnog formata slike (JPEG, PNG, GIF) utječe na kvalitetu i veličinu datoteke
 • SEO optimizacija: Dodavanje smislenih ALT naziva slika pomaže tražilicama u interpretaciji sadržaja slika, poboljšavajući pristupačnost i SEO

Važnost optimizacije slika

 1. Brže učitavanje web stranice: Optimizirane slike pridonose bržem učitavanju stranica, što direktno utječe na zadovoljstvo posjetitelja i na jednostavnost korištenja web stranice.
 2. SEO optimizacija: Pravilna optimizacija slika poboljšava vidljivost na tražilicama, čime se povećava šansa za privlačenje novih posjetitelja i za bolje rangiranje.
 3. Korisničko iskustvo: Estetski privlačne slike, uz brže učitavanje, pridonose pozitivnom dojmu i zadržavanju posjetitelja.

Kako optimizirati slike

1. Odabir formata slike

 • JPEG se najčešće upotrebljava za 90% slika koje se koriste na web stranicama
 • PNG format slike je najkvalitetniji, nekompresirani format te se koristi za slike bez pozadine
 • GIF format je idealan za animirane slike

2. Određivanje dimenzije slike

Dimenzije slika uvelike utječu na veličinu, odnosno težinu same slike. Što je slika većih dimenzija, biti će teža čime će usporavati web stranicu.

Primjer: Ukoliko slikate fotografiju kamerom od 24 megapiksela, slika će imati dimenzije 6000×4000 piksela i mogla bi zauzimati 16 megabajta prostora. To je otprilike četiri puta veće od prosječne veličine slika na web stranicama.

Kako odrediti dimenzije slike za web stranicu

Dimenzije slika koje idu od ruba do ruba web stranice najlakše je odrediti po samoj širini web stranice.

Najčešće korištena širina web stranica je 1200px pa nema ni potrebe za korištenjem širih slika.

3. Kompresiranje slike

Kompresiranje slika je postupak smanjivanja veličine slike. Velike datoteke slika znače duže vrijeme učitavanja, što može rezultirati usporavanjem web stranice i gubitkom posjetitelja. Kompresiranje slika rješava ovaj problem, omogućavajući brže učitavanje stranica i poboljšavajući ukupno korisničko iskustvo.

4. SEO optimizacija slika

Kako bi slike bile SEO optimizirane potrebno je da slika bude optimizirana u svojoj veličini, dimenziji i formatu te potom u ostalim SEO faktorima kao što je optimizacija naziva datoteka slika i optimizacija ALT naziva slika.

Programi za kompresiranje slika

TinyPNG

 • TinyPNG koristi sofisticirane tehnike kompresije kako bi zadržao visoku kvalitetu slika.
 • Idealan je za PNG i JPEG formate.

Compress Now

 • Compress Now pruža jednostavan način za automatsko smanjenje veličine datoteka slika.
 • Kompatibilan je s različitim formatima, uključujući JPEG, PNG i GIF.

JPEG Optimizer

 • JPEG Optimizer fokusiran je na optimizaciju JPEG slika.
 • Pruža detaljne postavke kako bi korisnici imali kontrolu nad kompresijom.

Compressor.io

 • Compressor.io omogućuje kompresiju slika online bez gubitka kvalitete.
 • Podržava razne formate i pruža vizualni prikaz usporedbe prije i poslije.

Napomene za pravilnu optimizaciju slika

Kada je u pitanju najpravilnija optimizacija slika za web, alati poput Photoshopa pružaju sveobuhvatne mogućnosti koje omogućuju precizno prilagođavanje dimenzija, formata i kompresiju slika.

Bitno je shvatiti razliku između korištenja programa poput Photoshopa i iznad navedenih alata poput TinyPNG-a koja može biti ključna za postizanje visokokvalitetnih rezultata. Evo nekoliko razlika:

Razlika u određivanju dimenzija slika: Program kao što je Photoshop omogućuje određivanje dimenzija slika prema osobnim potrebama, dok većina programa za kompresiranje nudi samo postupak smanjenja veličine slike što može rezultirati prevelikim dimenzijama i lošom kvalitetom slike.

Razlika u određivanju formata slika: Program kao što je Photoshop omogućuje odabir optimalnog formata slike (JPEG, PNG, GIF, itd.) ovisno o vrsti sadržaja i pruža napredne postavke za svaki format, uključujući kontrolu kvalitete kompresije kod JPEG formata. Alat kao što je TinyPNG automatski kompresira slike i nema mogućnost promjene formata slike dok istovremeno pri kompresiranju može rezultirati gubitkom nekih detalja i prilagodbe koje su moguće u profesionalnim programima za uređivanje slika.

Razlika u kompresiranju slika: S profesionalnim programima za uređivanje slika imate mogućnost precizne kontrole kompresiranja slike, čime se postiže ravnoteža između veličine datoteke i očuvanja kvalitete. Većina online alata pruža mogućnost kompresiranje slika bez mogućnosti prilagodbe što najčešće uzrokuje lošom kvalitetom i nedovoljnom kompresijom.

Zaključak

Optimizacija slika za web stranicu predstavlja ključan faktor koji direktno utječe na performanse web stranica, često ostajući neprimijećena, ali sa značajnim doprinosima. Kvalitetno optimizirane slike ne samo da ubrzavaju učitavanje stranica već imaju i značajan utjecaj na SEO, mobilnu responzivnost te cjelokupno korisničko iskustvo.

Kako bismo dobili kvalitetno optimizirane slike potrebno je obuhvatiti niz faktora kao što je kompresiranje, postavljanje optimalnih dimenzija, odabira pravilnog formata i SEO optimizacije. Sve navedeno ima velike uloge u poboljšanju performansa web stranice.

U procesu optimizacije slika za web stranicu, korisno je koristiti alate poput TinyPNG, Compress Now, JPEG Optimizer ili Compressor.io za automatsko smanjivanje, odnosno kompresiranje veličine datoteka slika, međutim, bitno je razumjeti razlike između ovih alata i profesionalnih programa poput Photoshopa, koji pružaju detaljnu kontrolu nad dimenzijama, formatom i kompresijom slika s čime možemo postići najkvalitetnije rezultate.

Otkrijte moć uspjeha na internetu uz Websis

Kontaktirajte nas kako bi saznali sve što vas zanima o našim uslugama i procesu rada.

Kontaktirajte nas