Najpopularnije platforme za izradu web stranica

Kada je u pitanju izrada web stranica, odabir prave platforme ključan je korak prema postizanju željenih ciljeva. WordPress, Shopify, Wix i Webflow predstavljaju različite pristupe i mogućnosti, svaki s vlastitim prednostima i nedostacima. U ovom članku istražit ćemo ključne karakteristike svake platforme kako bismo vam pomogli donijeti pravilnu odluku prilikom izrade web stranice.
Sadržaj

WordPress

WordPress je jedan od najpoznatijih i najkorištenijih sustava za upravljanje sadržajem (CMS) na svijetu. WordPress nudi snažan okvir za izradu raznolikih web stranica, od blogova do poslovnih platformi i web trgovina. Navesti ćemo ključne prednosti i nedostatke WordPressa:

Prednosti

1. Jednostavno Korištenje

Jedna od glavnih prednosti WordPressa je njegova iznimna jednostavnost uporabe. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni korisnik, intuitivno korisničko sučelje omogućuje vam brzo i jednostavno upravljanje svojom web stranicom. Također, uz znanje programera koji stvara web stranicu, korisničko sučelje može biti u potpunosti prilagođeno vama i vašim željama.

2. Bogat izbor tema

Širok spektar besplatnih i premium tema dostupnih za WordPress omogućuje vam da jednostavno prilagodite izgled svoje web stranice. Tema može odražavati vaš brend, stil ili specifične zahtjeve projekta. Prilikom odabira teme, važno je obratiti pozornost na mogućnost optimizacije i brzinu web stranice.

3. Dodaci za WordPress

WordPress nudi dodatke, poznatije kao pluginovi, koji proširuju funkcionalnosti vaše web stranice bez potrebe za dubokim poznavanjem programiranja. Bez obzira trebate li dodati galeriju slika, kontakt formu ili mogućnost online trgovine, WordPress ima dodatak za sve potrebno. Ključno je pažljivo odabrati pluginove s obzirom na kompatibilnost, sigurnost i optimizaciju.

4. SEO Optimizacija

Struktura WordPressa podržava osnovne potrebe optimizacije za tražilice (SEO). Njegova jednostavnost i širok izbor dodataka olakšavaju optimizaciju web stranice za bolje rangiranje na tražilicama, što povećava vidljivost vašeg sadržaja na internetu.

5. Sigurnost

WordPress je aktivan projekt s velikom zajednicom razvojnih programera. Redovita ažuriranja sustava poboljšavaju sigurnost i performanse. Također, postoje brojni sigurnosni dodaci koji pomažu održati vašu web stranicu sigurnom.

6. Podrška i zajednica

S obzirom na popularnost WordPressa, možete pronaći obilje informacija, vodiča i podrške putem online zajednica. Bez obzira na pitanje ili izazov, vjerojatno postoji netko tko je već prošao kroz to i spreman vam je pomoći.

Napomena: Uz sve ove prednosti, važno je napomenuti da se za važne i kompleksne projekte preporučuje angažiranje iskusnih web razvojnih timova kako bi se osigurala ispravnost, kompatibilnost i sigurnost same web stranice.

Nedostaci

1. Potreba za održavanjem

WordPress zahtijeva redovito održavanje kako bi se ažurirali pluginovi i teme te osigurala sigurnost. To može biti izazov za one bez iskustva.

2. Brzina web stranice

Veliki broj dodataka i izbor loše optimizranih tema može usporiti web stranicu. Potrebno je pažljivo birati dodatke kako ne bi utjecali na brzinu učitavanja što je najčešći problem kod izrade WordPress web stranica za one bez iskustva i znanja.

3. Potrebno znanje programiranja za ozbiljne projekte

Za velike projekte, posebno one koji zahtijevaju visok stupanj prilagodbe, WordPress može zahtijevati dodatne tehničke napore kao što je programiranje i integracija vanjskih alata kako bi se postigla željena funkcionalnost.

Shopify

Shopify je nakon WordPressa i njegovog dodatka za web trgovinu Woocommerce-a jedan od vodećih sustava za e-trgovinu koji pruža integriran pristup za pokretanje i upravljanje online trgovinama. Otkrit ćemo ključne prednosti i nedostake:

Prednosti

1. Jednostavna platforma za web trgovinu

Shopify se ističe po jednostavnosti uporabe. Olakšava proces postavljanja i upravljanja trgovinom za one bez tehničkog iskustva. Intuitivno sučelje omogućuje trgovcima da brzo postave svoje proizvode, prate narudžbe i upravljaju inventarom.

2. Sveobuhvatna funckionalnost web trgovine

Shopify nudi širok raspon funkcionalnosti potrebnih za e-trgovinu, uključujući sigurnu obradu plaćanja s gotovim rješenjem, upravljanje inventarom, praćenje narudžbi, integraciju s dostavnim službama i još mnogo toga. Sve je integrirano unutar platforme olakšavajući trgovcima vođenje cjelokupnog poslovanja na jednom mjestu.

3. Prilagodba kroz temu i dodatke

Shopify pruža bogat izbor tema koje trgovci mogu prilagoditi svojim potrebama. Teme su mobilno responsivne što osigurava dobro korisničko iskustvo. Osim toga, dodaci omogućuju dodatne funkcionalnosti, poput sustava za recenzije kupaca ili napredne analitike.

4. Sigurna i pouzdana platforma

Sigurnost je od velike važnosti u e-trgovini, a Shopify pruža sigurnu okolinu za online poslovanje. Ugrađeni SSL certifikat osigurava enkripciju podataka, štiteći osjetljive informacije kupaca. Redovita ažuriranja, održavanje i podrška pružaju dodatnu sigurnost.

5. Podrška i edukacija

Shopify nudi korisnicima bogat izvor resursa, uključujući vodiče, webinare i zajednicu korisnika. Pružatelji podrške su dostupni za pitanja i rješavanje problema, čime trgovcima pružaju potrebnu podršku.

Napomena: Iako Shopify olakšava postavljanje trgovine, za specifične i kompleksne projekte preporuča se suradnja s iskusnim timom za e-trgovinu kako bi se maksimizirala funkcionalnost i prilagođenost. Izvan toga ukoliko je plan raditi detaljno i ozbiljno SEO optimizaciju, ipak preporučamo odabir neke druge platforme poput WordPressa.

Nedostaci

1. Troškovi transakcija

Kada koristite neki drugi platni sustav osim Shopify Payments sustava, platforma naplaćuje dodatne transakcijske naknade.

2. Prilagodba i fleksibilnost

Iako je Shopify jednostavan za postavljanje, prilagodba može biti ograničena za naprednije potrebe. Ponekad je potrebno znanje u Liquid programskom jeziku.

3. Mjesečna naknada

Shopify naplaćuje mjesečnu naknadu, što može biti izazov za male trgovce s nižim proračunom.

4. Ovisnost o aplikacijama za napredne značajke

Za naprednije funkcionalnosti, poput specifičnih marketinških alata, ponekad je potrebno koristiti dodatne aplikacije koje mogu povećati troškove.

5. Manjak prilagodbe za SEO

Iako Shopify ima osnovne SEO alate, prilagodba može biti ograničena u usporedbi s drugim platformama.

Wix

Wix se ističe kao svestrana platforma koja pruža jednostavan pristup stvaranju jednostavnih web stranica. Razmotrit ćemo ključne prednosti i nedostatke:

Prednosti

1. Jednostavna izrada web stranica

Wix se ponosi svojom jednostavnom drag-and-drop funkcionalnošću, čineći izradu web stranica pristupačnom čak i onima bez tehničkog znanja. S bogatim izborom predložaka, korisnici mogu brzo pokrenuti svoju web stranicu i prilagoditi je prema svojim potrebama.

2. Vizualni alat za gradnju web stranica

S Wixom, korisnici imaju pristup vizualnom drag-and-drop alatu koji omogućava potpunu prilagodbu izgleda web stranice. Ova značajka je korisna za stvaranje jedinstvenih i estetski privlačnih web stranica.

3. Širok spektar dodataka

Wix nudi velik izbor dodataka i aplikacija koji proširuju funkcionalnost web stranica. Bez obzira trebate li dodati online trgovinu, rezervacijski sustav ili blog, Wix ima bogat ekosustav dodataka koji olakšava prilagodbu web stranice prema specifičnim potrebama.

4. Hosting

Wix pruža integrirano rješenje za web hosting, olakšavajući vlasnicima web stranica upravljanje svim tehničkim aspektima. Također, Wix osigurava sigurnosne protokole kako bi zaštitio podatke korisnika i osigurao stabilnost web stranica.

5. Podrška i edukacija

Korisnici Wixa imaju pristup korisničkoj podršci putem različitih kanala, uključujući chat, e-poštu i forum zajednicu. Edukativni resursi, poput video vodiča i korisničkih uputa, pružaju dodatnu podršku korisnicima pri izradi i održavanju web stranica.

Nedostaci

1. Ograničenost na drag-and-drop builder

Iako je drag-and-drop sučelje jednostavno za većinu korisnika, napredni korisnici koji trebaju naprednije mogućnosti će biti ograničeni.

2. Dodatni troškovi za napredne značajke

Za pristup nekim naprednim značajkama, poput e-trgovine ili dodataka, korisnici moraju nadograditi na plaćeni plan, što može rezultirati dodatnim troškovima.

3. Ograničena SEO prilagodba

Iako pruža osnovne SEO alate, Wix može biti ograničen u prilagodbama u usporedbi s drugim platformama.

4. Nemogućnost promjene teme nakon objavljivanja

Nakon što objavite web stranicu s određenom temom, nije moguće promijeniti temu, već samo prilagoditi trenutnu.

5. Naknada za prijenos domene

Ako želite premjestiti domenu iz Wixa, možete naići na dodatne naknade.

Webflow

Webflow se ističe kao napredna platforma za izradu web stranica koja cilja na kombinaciju kreativnosti i funkcionalnosti. Navesti ćemo ključne prednosti i nedostatke Webflow platforme za izradu web stranica:

Prednosti

1. Vizualni razvojni alat

Webflow nudi snažan vizualni alat koji omogućava korisnicima da stvaraju kompleksne web stranice bez potrebe za kodiranjem. Ova funkcionalnost čini Webflow atraktivnim i za dizajnere i za developere, pružajući visok stupanj prilagodbe.

2. Interaktivnost i animacije

Jedinstvena prednost Webflowa je sposobnost dodavanja kompleksnih interaktivnosti i animacija bez potrebe za dodatnim alatima ili kodiranjem. Ovo omogućava stvaranje dinamičnih web stranica koje privlače pažnju posjetitelja.

3. Responzivan dizajn

Webflow olakšava stvaranje responzivnih web stranica koje pravilno rade na svim uređajima. S intuitivnim sučeljem, korisnici mogu brzo prilagoditi izgled i postavke svoje web stranice za optimalno iskustvo na mobilnim uređajima.

4. Hosting i sigurnost

Webflow uključuje hosting kao integralni dio svoje usluge, osiguravajući jednostavno upravljanje web stranicom. Također pruža sigurnosne značajke koje štite web stranice od potencijalnih prijetnji.

5. Integracije i proširenja

Webflow se lako integrira s različitim alatima treće strane i pruža proširenja koja poboljšavaju funkcionalnost web stranica. Ova fleksibilnost omogućava korisnicima da prilagode svoje web stranice prema specifičnim zahtjevima.

Nedostaci

1. Potreba za edukacijom

Korisnici bez iskustva u izradi web stranica mogu doživjeti probleme zbog naprednih značajki i mogućnosti.

2. Cijene i paketi

Webflow može biti skup za neke korisnike, a određene napredne značajke dostupne su samo na skupljim planovima.

3. Ograničenost o Webflow platformi

Ukoliko odlučite migrirati s Webflow platforme, mogli biste naići na izazove u prijenosu vaše web stranice zbog specifičnosti njihovog sustava.

4. Ograničene opcije za web trgovinu

Unatoč naprednim mogućnostima, opcije za web trgovine na Webflow platformi mogu biti ograničene u usporedbi s nekim drugim rješenjima.

Zaključak

Svaka od analiziranih platformi – WordPress, Shopify, Wix i Webflow – ima svoje jedinstvene prednosti koje odražavaju potrebe različitih korisnika. Od jednostavnosti uporabe do naprednih mogućnosti prilagodbe, odabir između ovih platformi ovisi o specifičnim zahtjevima projekta i preferencijama korisnika. Važno je pažljivo razmotriti prednosti i nedostatke kako biste odabrali platformu koja najbolje odgovara vašim ciljevima i vještinama.

U svakom slučaju preporučamo angažiranje iskusnih web razvojnih timova koji će vam ponuditi najbolje rješenje za Vaše poslovanje.

Otkrijte moć uspjeha na internetu uz Websis

Kontaktirajte nas kako bi saznali sve što vas zanima o našim uslugama i procesu rada.

Kontaktirajte nas