Sporo učitavanje web stranica: 5 najčešćih razloga i rješenja

Brzina učitavanja web stranica igra ključnu ulogu u održavanju posjetitelja i postizanju visokog rangiranja na tražilicama. Istražit ćemo najčešće izazove koji usporavaju web stranice te navesti potencijalna rješenja koja će unaprijediti performanse vaše stranice.
Sadržaj

Prema Google istraživanju više od polovice korisnika mobilnih uređaja napustit će web stranicu ako se ne učita u tri sekunde. Osim navedenog većina korisnika odlazi već nakon petnaest sekundi ako nešto ne privuče njihovu pažnju ili također ako iskuse sporo učitavanje web stranice.

Izvan samog potencijalnog ne zadovoljstva korisnika i gubitka posjeta i prodaje moramo uzeti u obzir i SEO, odnosno optimizaciju za tražilice.

Google i druge tražilice uzimaju u obzir vrijeme učitavanja web stranice kao dio svog algoritma rangiranja, što znači da spora web stranica može utjecati na rangiranje vaše web stranice i pogoršati rezultate rangiranja.

Održavanje niskog postotka napuštanja web stranice ključno je za dugoročni uspjeh web stranice tako da savjetujemo da poduzmete sve mjere kako biste poboljšali brzinu učitavanja stranica i izbjegli sporo učitavanje web stranica.

Navesti ćemo 5 najčešćih razloga koja mogu usporiti web stranicu s potencijalnim rješenjima:

1. Web hosting

Problem

Neki web hosting poslužitelji mogu uzrokovati usporenja u učitavanju web stranice, posebno ako ne pruža dovoljno resursa ili ima nestabilan rad.

Rješenje

Prebacivanje na bržeg i pouzdanijeg hosting poslužitelja može značajno poboljšati performanse web stranice. Odabir plana koji odgovara potrebama vaše stranice osigurava optimalne brzine i dostupnost.

Savjeti

Web hosting je jedna od najbitnijih stvari za funckionalnu i sigurnu web stranicu. Mnogi vlasnici malih poduzeća rade s ograničenim proračunom, što je razumljivo ali savjetujemo da ne štedite na hostingu.

Prije nego se odlučite za web hosting, provjerite nekoliko stvari: Provjerite ima li vaš hosting dovoljno podatkovnih centara diljem svijeta kako bi se riješili problema s prometom i osigurali pravilna latencija. Proučite statistiku njihove prosječne dostupnosti (idealno je 99,9%), i ako koristite platforme poput WordPress CMS-a, provjerite imaju li sve mogućnosti koje vam trebaju, poput cache opcija za vašu WordPress ili PHP stranicu. Svakako preporučamo savjetovanje sa vašim web razvojnim timom kako bi osigurali najbolje rješenje za potrebe vaše web stranice.

2. Medijski sadržaj

Problem

Velike i neoptimizirane datoteke medijskog sadržaja na web stranici, poput velike težine slika ili videozapisa, može značajno usporiti učitavanje stranice.

Rješenje

Optimizirajte slike i videozapise prije objavljivanja. Kompresiranje i optimiziranje slika za web stranicu, odabir odgovarajućih formata i implementacija “lazy loadinga” mogu značajno smanjiti veličinu medijskih datoteka.

Savjeti

Veličine datoteka na web stranici najčešći je problem kod sporog učitavanja web stranica. Preporučamo savjetovanje i reviziju web stranice kako biste bili sigurni u kojim datotekama je problem te kako sprječiti iste probleme u budućnosti.

Veličina datoteke vjerojatno nije jedini čimbenik. Format slike također može imati značajan utjecaj. Na primjer, JPEG format omogućuje prilično dobru ravnotežu između kvalitete slike i veličine datoteke, dok PNG format pruža bolju kvalitetu, ali s većim opterećenjem veličine. Odabir pravog formata ovisi o vrsti sadržaja na vašoj web stranici.

3. Loša optimizacija

Problem

Neefikasna optimizacija koda i elemenata uključujući HTML, CSS i JavaScript, može uzrokovati kašnjenja u učitavanju web stranice.

Rješenje

Minificirajte i komprimirajte kod kako biste smanjili veličinu datoteka. Eliminirajte nepotrebne elemente i iskoristite prednosti cachinga preglednika za poboljšanje performansi.

Savjeti

Optimizacija web stranice nažalost nije moguće odraditi jednom zauvijek. Za optimiziranu stranicu potrebno je redovito pregledavati kod i uklanjati eventualne nepotrebne elemente.

4. Zastarjele teme i dodaci

Problem

Upotreba zastarjelih tema i dodataka može pridonijeti sporom radu web stranice zbog nepodudaranja i nekompatibilnosti s ostalim dodacima, temama i CMS sustavom u kojem je web stranica napravljena.

Rješenje

Redovito ažurirajte temu i dodatke kako biste iskoristili najnovije poboljšane verzije. Provjerite kompatibilnost s najnovijim verzijama CMS-a (Content Management System) i osigurajte redovno održavanje web stranice.

5. Previše elemenata

Problem

Veliki broj elemenata na stranici, poput slika, animacija i skripti, može rezultirati previše HTTP zahtjeva, usporavajući učitavanje.

Rješenje

Smanjite broj elemenata na stranici i optimizirajte kod web stranice što će smanjiti broj zahtjeva i ubrzati učitavanje web stranice.

Zaključak

U današnjem digitalnom dobu, brzina učitavanja web stranice ima ključnu ulogu u zadržavanju posjetitelja i postizanju visokih rezultata na tražilicama. Ako se suočavate s padom posjeta ili primjećujete da korisnici brzo napuštaju vašu stranicu, mogući uzroci su brojni, ali rješenja su pristupačna.

Kroz analizu pet najčešćih problema koji usporavaju web stranice, stvoren je temelj za optimizaciju. Kvalitetan web hosting, optimalno upravljanje medijskim sadržajem, učinkovita optimizacija koda, redovito ažuriranje teme i dodataka te razumna količina elemenata na stranici ključni su elementi za postizanje brže i učinkovitije web stranice.

Važno je shvatiti da brza web stranica ne donosi samo zadovoljnije korisnike već i poboljšava rangiranje na tražilicama. Savjetujemo da investirate vremena i truda u ispravljanje ovih problema jer će zasigurno rezultirat dugoročnim uspjehom, većim posjetama te boljim pozicioniranjem na tražilicama.

Otkrijte moć uspjeha na internetu uz Websis

Kontaktirajte nas kako bi saznali sve što vas zanima o našim uslugama i procesu rada.

Kontaktirajte nas